RSS

Llibres sobre l’adolescència

08 març

El web www.educacioafectivaisexual.cat ens recomana un seguit de llibres per a nois i noies de 10 a 14 anys i de 14 a 18 anys que tracten sobre l’amor, l’amistat, les relacions familiars, els estudis, la sexualitat, les drogues i els canvis a l’adolescència.

 

Llibres per a nois i noies de 10 a 14 anys

Dafnis i Cloe

Boix, F., Font, P.
Graó, Barcelona, 1985

Gràcies a unes detallades i magnífiques il·lustracions, el llibre “Dafnis i Cloe” es converteix en un petit manual on s’hi destaquen els temes més importants que envolten la sexualitat de les persones.

Els autors han dividit el llibre en tres blocs. En el primer s’hi descriu el mite de la història de Dafnis i Cloe, plena de curiositat i amor; en el segon bloc es tracten temes com la pubertat, la sexualitat en diferents cultures, el plaer i la resposta sexual humana, la identitat sexual, o l’enamorament i la gelosia. Finalment, en el tercer apartat, es faciliten un conjunt de documents, recursos didàctics, exercicis i jocs amb la intenció de provocar la reflexió i el diàleg en el lector.

 

En Ben estima l´Anna

Härtling, P.

La Magrana, Barcelona, 1992

Dirigida a nois i noies que acaben la primària, l’obra explica la història d’en Ben, un nen de deu anys, simpàtic i juganer, que coneix a l’Anna, una nena que ve de Polònia. Ella arriba nova a la seva classe, però tothom la rebutja. En Ben també ho fa, però, no sap ben bé com, es fan amics i s’acaben enamorant. Quan el pare de l’Anna troba feina i la família se’n va, en Ben se sent molt trist i pensa que li ha d’escriure de seguida.
L’obra tracta temes com el primer amor, les dificultats de les relacions familiars, l’amistat, o els canvis a l’adolescència.

 

Pelos por todas partes o la hormona alborotada

Cole, B.

Destino, Barcelona, 1999

Aquest llibre és una bona manera d’apropar als joves lectors a conèixer el cos i els canvis que pateix a causa de la pubertat. Tots els dubtes seran resolts d’una manera divertida i desenfadada, amb una protagonista molt especial.
El text es desenvolupa a través de la conversa entre una nena i el seu ós de peluix, que acabaran arribant a la conclusió que el Sr. i la Sra. Hormona, desprès d’haver passat molts anys dormint, ara estan alterats al seu interior.

 

Sexe… Què és?

Harris, R.H.

Serrés, Barcelona, 1994

D’una forma molt entenedora, l’autor del llibre pretén apropar als joves al mon de la sexualitat durant la pubertat i donar una explicació als diferents canvis que succeeixen.

En aquesta obra es plantegen qüestions com: els canvis físics que es viuen a la pubertat, com es desenvolupa un embaràs, o què fer per conservar la salut quan es practica sexe. En resum, se’ns convida a conèixer una mica mes què és això de fer sexe.

 

 

Llibres per a nois i noies de 14 a 18 anys

Així és la vida Carlota

Lienas, G.

Empúries, Barcelona, 1996

De la mà de la Carlota, una noia alegre i optimista amb unes ganes boges de passar-s’ho bé, el lector podrà reflexionar sobre la situació de la dona en el món d’avui, descobrir el sexe i, sobretot, aprendre a fer front a les adversitats de la vida amb sentit de l’humor.
Aquest llibre recull, d’una manera divertida, molts ingredients propis de l’adolescència, i en aquest cas, la de la Carlota: el seu primer amor, les picabaralles amb el seu germà petit, els consells de la seva tia Octàvia, les converses interminables amb la seva millor amiga… i la dolorosa separació dels seus pares. D’aquesta manera la Carlota va creixent i aprenent que la vida no és tan fàcil com es pensava, però amb optimisme i energia pensa com contribuir a fer que el nostre món sigui una mica més just.

 

De sexo también se habla

J. Bailey

Ed. SM, Madrid, 2004

El llibre que us presentem tracta sobre preguntes i dubtes sorgits de molts tabús sexuals que vivim encara a al nostra societat.
Aquest llibre, recull preguntes com: Si ho fem de peu també puc quedar-me embarassada? Amb la regla també hem de fer sevir condó? Totes elles són respostes i aclarides en aquesta obra d’una manera senzilla i sense pèls a la llengua. Els divertits personatges i les acurades il·lustracions, faran que llegir sobre sexe sigui de tot menys incòmode. Sens dubte és una bona manera d’aprendre per evitar futures equivocacions.

 

Diari d´un jove maniàtic

McFarlane, A., Mc Pherson, A.

Columna, Barcelona, 1988

Gràcies al diari d’en Peter, un noi de 14 anys, els autors ens apropen al caòtic món d’un adolescent que veu com canvia el seu cos i el seu entorn.

El protagonista, sota una visió hipocondríaca del que li passa, explica el seu dia a dia, tractant temes com ens canvis físics, l’acné, les olors corporals, el primer cigarret, les drogues, o els temors del futur. Gràcies a la sinceritat del seu relat, aquest llibre es converteix en una guia molt pràctica i útil per a la salut íntima dels joves.

 

El diari de l´Artur i la Cloe

Brenot, Ph.

Gedisa, Barcelona, 2005

Aquest llibre és una aproximació a la vida afectiva i sexual dirigida als adolescents i a resoldre els seus dubtes. L’obra narra la història de l’Artur i la Cloe, dos adolescents que van a la mateixa classe que es coneixen… i s’enamoren. Tots dos comencen a escriure un diari compartit, on expliquen què els passa a l’institut, a més de confessar-se les emocions o el que arriben a sentir l’un per l’altre. Fins que tenen la seva primera trobada íntima.
L’obra es completa amb les dotze preguntes més freqüents sobre la sexualitat que plantegen els joves,  i són respostes pel doctor Philippe Brenot, un sexòleg.

 

El diari vermell de la Carlota

Lienas, G.

Empúries, Barcelona, 2004

El llibre tracta de descriure, d’una forma natural i sana, el món de la sexualitat des del punt de vista d’una adolescent a través del diari que escriu.

Es tracta d’un llibre amb capítols novel•lats, on la Carlota explica la seva relació amb en Flanagan, el seu xicot. En general, parla de sexe, del que aprèn sobre les relacions de parella i dels sentiments que viu amb tot plegat. Temes com genitals, la resposta sexual, el primer coit, els mètodes anticonceptius, l’embaràs, l’homosexualitat, les ITS o les disfuncions sexuals, fan d’aquest llibre una bona font d’informació sexual per a adolescents.

Aboslutament imprescindible.

 

El diari vermell del Flanagan

Martín, A., Ribera, J.

Columna, Barcelona, 2004

A través del diari que escriu el jove Flanagan, els autors descriuen la vida afectiva i sexual d’un adolescent amb un toc d’humor.
A mesura que avança el llibre, es resolen les preguntes i els dubtes que comporta començar a experimentar en el sexe.

S’hi parla de la pubertat, dels genitals, de la resposta sexual humana, de la primera vegada, dels mètodes anticonceptius, de les ITS o de la violència de gènere.

Aquest llibre és complementa amb el Llibre vermell de la Carlota.

 

En tu casa o en la mía

Berdún, L.

Santillana, Madrid, 2000

Aquest llibre de Lorena Berdún, es un recull de les preguntes i respostes més representatives que sorgien al seu programa de ràdio “En tu casa o en la mía”, que feia per les nit a l’emissora Los 40 Principales. La consulta sobre problemes o dubtes relatius a la sexualitat, és d’interès tant per joves com per adults, perquè mai s’acaba de saber-ne prou.

 

Jo també sóc una maniàtica

McFarlane, A., Mc Pherson, A.

Columna, Barcelona, 1990

A través del diari de la Susie, la germana del protagonista de”Diari d’un jove maniàtic”, els autors ens apropen al món femení de l’adolescència i dels reptes que suposa fer-se una dona.

Tractant temes com el físic (i aquell mitxelín de més), l’interès pels nois, el desamor, els exàmens o la mort, aquest llibre és una forma d’aprendre tots aquells aspectes que envolten l’adolescència, els dubtes i els temors a través dels ulls d’una simpàtica noia adolescent.

 

La primera vez

Porta, E.

Aguilar, Barcelona, 2006

Gràcies a les diferents respostes a la pregunta “M’expliques la teva primera vegada?”,  l’autor del llibre pretén donar informació sobre com sobreviure a les primeres relacions sexuals.

Les persones que expliquen la seva primera experiència sexual són de diverses edats, però tenen en un record detallat i ho expliquen amb un to divertit i amè.

 

Les relacions sexuals

Font, P.

La Magrana, Barcelona, 1994

“Les relacions sexuals” és un llibre que tracta d’orientar i fer reflexionar als joves sobre la seva sexualitat i sobre l’important que és conèixer-se un mateix.
Temes com  la resposta sexual humana, la primera vegada, els mites sobre les relacions sexuals, l’homosexualitat, l’avortament, o les ITS són explicats en aquest llibre d’una manera didàctica i entenedora. Així, P. Font descriu els aspectes més positius i engrescadors de la sexualitat, però també informa sobre què cal fer per evitar riscos innecessaris en les relacions sexuals.

 

Mor una vida, es trenca un amor

Pla, J.

Columna, Barcelona, 1997

L’obra relata la història de la Maria i el Sergi, dos enamorats que han de fer front a les dificultats de la seva època. La seva relació ens apropa al record del primer amor, a la repressió social en vers alguns amors, al desig de fugir a un país llunyà, i… a la mort.

 

Raquel

Simó, IC.

Columna, Barcelona, 2004

Aquest llibre es tracta del diari d’una adolescent que explica el seu dia a dia, junt amb les dificultats que ha d’anar superant mentre creix.
L’obra tracta temes com: la mort d’un amic, el divorci dels pares, els problemes de parella o la temuda Selectivitat.

 
Deixa un comentari

Publicat per a 8 Març 2012 in Inici, Uncategorized

 

Etiquetes: ,

Deixa un comentari