RSS

Feliç diada de Sant Jordi 2012

23 abr.

Per celebrar que per fi és 23 d’abril, avui explicarem d’on prové el costum de regalar llibres i roses per Sant Jordi.

Sant Jordi 2012, la diada

La diada de Sant Jordi commemora la mort d’aquest sant, el 23 d’abril de l’any 303. És tradicional a Catalunya entre les parelles regalar-se roses i llibres. Sant Jordi és a Catalunya l’equivalent al dia dels enamorats.
La diada té un aspecte reivindicatiu de la cultura catalana, i moltes balconades s’engalanen amb la senyera.
En tota Catalunya l’ambient és festiu i s’omple de paradetes en els quals es venen roses i llibres, però la festa mostra la seva màxima expressió en les Rambles de Barcelona, que aquest dia llueixen especialment.

Sant Jordi en las Ramblas

S’organitzen Jocs Florals i activitats culturals, signatures de llibres pels seus autors, lectura de textos i poemes, retransmissions en directe de mitjans de comunicació, etc.
La llegenda de Sant Jordi i el drac és comú a gairebé tota Europa, i molts països com Anglaterra, Portugal o Grècia, l’han agafat com a seva. A Catalunya, és en la població de Montblanc on va arrelar amb més força i avui dia se celebra la Setmana Medieval de Montblanc. Al costat d’altres actes, es representa com el sant va matar al drac que tenia tiranizada la capital de la Conca de Barberà. A les antigues muralles de la ciutat encara hi ha un portal conegut com a Portal de Sant Jordi, per on es diu que va sortir el cavaller després de matar a la bèstia
Sant Jordi, finalment, marca el començament de la primavera. Per això és el moment de sortir al carrer a passejar i gaudir del bon temps. La venda de llibres i roses, a més del negoci i la reivindicació cultural, es converteix en una celebració popular en el qual s’entremesclen altres actes (sardanes, castells, exposicions…) que fan que la festa sigui més festa que mai.

Les roses a Sant Jordi

És costum entre les parelles regalar-se una rosa vermella “com la sang” la diada de Sant Jordi. Tradicionalment des del segle XV la diada de Sant Jordi és el dia dels namorats.

Rosa de Sant Jordi

Tot i ser tradicional, la popularització del fet de regalar roses es va restablir activament en el 1914, gràcies a l’impuls de la Mancomunitat.
La celebració de la fira de roses a Sant Jordi es celebrava ja al segle XV, encara que, al voltant del mes d’abril, en temps dels romans es celebrava una festa floral dedicada a la deessa Flora

Algunes versions fan coincidir aquesta pràctica amb la Fira de les roses o dels enamorats que tenia lloc a Barcelona durant l’estiu.

És un fet contrastat que en aquella època ja es repartien roses a les dones que assistien a la missa oficiada en la capella de Sant Jordi del Palau de la Generalitat de Catalunya en aquesta data.

Així que ja sabeu… Regaleu roses!

Els Llibres a Sant Jordi

Així com els homes regalen roses a les dones a Sant Jordi, aquestes corresponen amb llibres com a regal.

A tota Catalunya es venen llibres a Sant Jordi. Es promou la seva venda amb signatures dels autors, lectures de poemes o textos i altres activitats culturals.

Libros Sant Jordi

El Dia del Llibre es va celebrar per primera vegada el 7 d’octubre de 1926. L’ idea original va ser de l’escriptor valencià establert a Barcelona Vicent Clavel Andrés, que ho va proposar en la Càmbra Oficial del Llibre de Barcelona. Poc després, el 1930, es va canviar la data pel 23 d’abril per commemorar que aquest mateix dia van morir els escriptors Miguel de Cervantes i William Shakespeare.

Van morir Cervantes i Shakespeare el mateix dia? No. Encara que és freqüent veure escrit que tots dos van morir el 23 d’abril de 1616. Cervantes va morir en realitat el 22 però va ser enterrat el 23. Cal tenir en compte que el 23 d’abril de 1616 a Anglaterra, regit pel calendari julià, va tenir lloc deu dies després que a Espanya, regit pel gregorià. Així doncs, Cervantes va morir deu dies abans que Shakespeare.

Font: http://santjordi2012.com/index.html

 
Deixa un comentari

Publicat per a 23 Abril 2012 in Inici, Notícies, Uncategorized

 

Etiquetes: , , , , , , ,

Deixa un comentari